Gezondheid en zorg

Kinkhoestvaccinatie bij zwangeren

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De verschijnselen bij volwassenen en oudere kinderen zijn aanvallen van ernstige hoestbuien, dit kan soms maanden aanhouden. Bij ongevaccineerde baby’s en baby’s die nog niet alle inentingen gehad hebben, kan kinkhoest een heel ernstig beloop hebben. Jaarlijks worden er gemiddeld 120 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen.

Zwangere vrouwen die in het verleden, door een vaccinatie of het doormaken van kinkhoest, antistoffen hebben opgebouwd, hebben na een jaar nog genoeg antistoffen om zichzelf te beschermen tegen kinkhoest, maar niet meer voldoende om hun baby ook te beschermen. Daarom is het belangrijk om tijdens de zwangerschap opnieuw gevaccineerd te worden tegen kinkhoest.

Na een kinkhoestvaccinatie maakt het lichaam zelf antistoffen tegen kinkhoest aan. Deze antistoffen beschermen het lichaam tegen kinkhoestinfecties. Bij een zwangere vrouw gaan deze antistoffen via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte. Vanaf de eerste kindervaccinatie gaat de baby zelf antistoffen opbouwen tegen kinkhoest.

De beste periode om een zwangere vrouw te vaccineren is tussen de 28 en 32 weken zwangerschap. In deze periode worden de meeste antistoffen via de placenta aan het ongeboren kind gegeven en zullen ook vroeg geboren baby’s beschermd zijn. Vaccinatie kan in ieder geval tot 38 weken.

Voor een goede bescherming is het belangrijk dat vrouwen tijdens elke zwangerschap opnieuw worden gevaccineerd tegen kinkhoest. Op deze manier komen er zoveel mogelijk antistoffen bij het ongeboren kind terecht. Kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap is veilig voor de moeder en het ongeboren kind.

Omdat er geen vaccin beschikbaar is dat alleen tegen kinkhoest beschermt, wordt er altijd een combinatievaccin gegeven. Dit vaccin beschermt ook tegen difterie, tetanus en polio (BOOSTRIX polio).

De belangrijkste bijwerkingen van het vaccin zijn: pijn en roodheid op de injectieplaats, moeheid, hoofdpijn en lichte temperatuurstijging ( deze klachten komen ongeveer bij 10 % van de gevaccineerden voor), de klachten duren 1 tot 2 dagen.

·        Vaccin: Boostrix Polio

·        Best moment voor vaccineren: 28 tot 32 weken ( tot 38 weken)

·        Kosten: € 35, -

·        Afspraak maken telef: 015-2121507 of via internet: klik hier